Twój butik

Najgorętsze trendy

Cechy i zastosowanie wełny parzonej oraz gotowanej

rękawiczki wełniane
Wełna kojarzy się głównie z ciepłymi swetrami czyi szalikami. Jest przyjemnie miękka oraz bardzo ciepła, stąd często wykorzystywana jest właśnie w taki sposób. Dla osób, które lubią robić coś na drutach, stanowi główny produkt, z którego wytwarzają swoje dzieła. Z uwagi na swoje właściwości, stosowana jest na na największą skalę w przemyśle odzieżowym, jako tkaniny dominującej w produkcji na okryć wierzchnich. Duży wybór kolorystyczny oraz jakościowy to atuty omawianego materiału.

owca na wełnę
Autor: Damien Pollet
Źródło: http://www.flickr.com
Wełna jest produktem w pełni naturalnym, który uzyskiwany jest z sierści zwierząt. Natomiast wełna gotowana to rodzaj wełny, który poddany został działaniu temperatury, pod wpływem której skurczył się. Daje to efekt większego zbicia tkaniny. Wełna gotowana wykorzystywana jest do produkcji takich elementów odzieży jak szale, nakrycia głowy, okrycia wierzchnie. (więcej o wełnie gotowanej).

Ten rodzaj wełny wyróżnia się dobrym zatrzymywaniem ciepła, co sprawia, że odzież z niego uszyta świetnie sprawdza się podczas mroźnej zimy. Plusem tego typu materiału jest także mniejsza podatność włókna na wnikanie zabrudzeń, a równocześnie mniejsza alergiczność. Produkty z niej wykonane nie powoduję, że skóra swędzi lub robią się na niej chorobliwe zmiany. Dlatego produkty wełniane są tak popularne. Jest to materiał niezastąpiony i ponadczasowy. Rozmaitość wzorów i kolorów sprawia, że każdy znajdzie włóczkę bądź gotowy produkt idealny siebie.